ΤΤα καυτερά φαγητά είναι απολαυστικά και γευστικότατα!

Τα καυτερά φαγητά είναι απολαυστικά και γευστικότατα! Παρ’ ότι τα φυτά ανάπτυξαν αυτές τις ιδιότητες προκειμένου να προστατευτούν από τα ζώα, πλέον οι καυτερές πιπεριές, το πιπέρι και τα μπαχαρικά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της μαγειρικής. Εκτός όμως από τη γεύση, τα καυτερά έχουν και πολλά ευεργετικά οφέλη για τον οργανισμό μας, λιγότερο γνωστά.
Το συστατικό που κάνει τις πιπεριές και το πιπέρι καυτερά είναι η καψαϊκίνη. Η καψαϊκίνη βοηθά στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού μέχρι και 3 ώρες μετά το γεύμα. Ως αποτέλεσμα αυτού καίγονται γρηγορότερα οι θερμίδες καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν πικάντικα φαγητά τρώνε μικρότερες μερίδες, επομένως λαμβάνουν λιγότερες θερμίδες.
Οι καυτερές πιπεριές βοηθούν και στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς. Συμβάλλουν στη βελτίωση της ικανότητας του αίματος να διαλύει τους θρόμβους και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επίσης, καθώς περιέχουν βιταμίνες A και C βοηθούν στην ενδυνάμωση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων.



Υπάρχουν έρευνες που έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καυτερών συμβάλλει στην πρόληψη κατά του καρκίνου. Η καψαϊκίνη επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και σε χώρες που καταναλώνεται συχνά όπως η Ινδία και το Μεξικό, οι άνθρωποι εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά ορισμένων μορφών του καρκίνου. Επίσης, βοηθούν στην καλύτερη πέψη του εντέρου αφού βοηθά στην έκκριση του υδροχλωρικού οξέως και σκοτώνει τα βακτήρια – γι’ αυτό και χρησιμοποιείται για πρόληψη και θεραπεία του έλκους του στομάχου.
Οι άνθρωποι που καταναλώνουν καυτερά κοιμούνται καλύτερα και έχουν περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συν τοις άλλοις οι καυτερές πιπεριές αυξάνουν τα επίπεδα ενδορφινών και σεροτονίνης στον οργανισμό με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα αίσθημα ευεξίας και μπορούν να έχουν αντικαταθλιπτική και αγχολυτική δράση.
Τέλος οι καυτερές πιπεριές και το πιπέρι μπορούν να αντικαταστήσουν το αλάτι στο μαγείρεμα, καθώς προσθέτουν πολύ ωραία και πικάντικη γεύση στο φαγητό και είναι ιδανικά για άτομα που δεν πρέπει να καταναλώνουν αλάτι. 
Τα καυτερά πιπέρια, οι πιπεριές και οι σάλτσες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της μαγειρικής μας! Απολαυστικές γεύσεις, συνδυασμός φαγητών και πολλά οφέλη. Μπορείτε πάντα να τα καταναλώνετε με μέτρο, όρεξη και φαντασία. Και για πολύ καυτερές γεύσεις, το γάλα και το γιαούρτι βοηθούν να επανέλθει ο οργανισμός για να μπορεί να συνεχίσει!

πηγή: www.kafteroulis.gr
 

Comments